Introductie
‘Gewoon doen’, dat is het credo van Nancy Kabalt-Groot. Nancy is mede-eigenaar van
Windkracht 5, een consultancy en interim bureau in de energiesector. Windkracht5 brengt beweging in transities in de energiesector door onder meer inzet van programma management, strategisch advies en verandertrajecten.
Deze powervrouw in de energietransitie combineert als partner haar bedrijf met een aantal commissariaten en commissies (o.a. Fastned, Ennatuurlijk B.V., Afvalzorg en SCW Systems). Nancy: “Deze kies ik zorgvuldig uit op basis van twee criteria: nemen ze diversiteit en energietransitie serieus.” Zo niet, dan bedankt Nancy vriendelijk.
Indrukwekkende reis
Hoe is die indrukwekkende reis van Nancy in de energietransitie eigenlijk begonnen?
“Zo’n twintig jaar geleden werkte ik bij Nuon; er werd toen Europees beleid gemaakt: 20/20/2020: 20% minder emissies, 20% meer renewable energie en energie-efficiency.
Ik dacht: jee het is 2007 en er gebeurt niets, en bovendien lijkt niemand zich druk te maken! Toen ben ik erin gestapt. We schreven ‘whitepapers’ over hoe de wereld er in 20 jaar uit zou zien. We werden voor gek versleten, maar we deden het toch.” Haar reis bracht haar bij verschillende organisaties; en werd ze onder meer CEO van Stedin, de regionale netbeheerder die voornamelijk in de Randstad actief is.
Maakte ze zich 20 jaar geleden bezorgd, dat is Nancy nog. “Ik maak me druk over de impact van het veranderende klimaat. En van de sociale consequenties. Door de energiecrisis is een sociale kloof vergoot. Mensen met de zwakste schouders hebben de grootste energielasten. En de mensen die het kunnen betalen, nemen de nodige maatregelen en profiteren het meest.”
Elektrisch rijden
Nancy trekt momenteel de kar voor het Formule E-Team (FET), een initiatief van het Rijk om de ontwikkelingen rond elektrisch vervoer te bevorderen. Het doel: 100% van de nieuwe auto’s rijdt elektrisch in 2030. Een grote uitdaging. Die elektrische auto’s komen er volgens Kabalt. Maar er zijn nog veel misvattingen als het gaat om actieradius en veiligheid. En ook de laadpalen vragen nog om een enorme opschaling. En dat terwijl Nederland wereldwijd koploper was als het gaat om elektrisch rijden.
“We worden links en rechts ingehaald. In Noorwegen is twee van de drie nieuwe auto’s elektrisch. In Nederland zetten we helaas niet door, en framen we de elektrische auto veelal negatief. Dat is zonde voor het klimaat en voor ons als koploper. Als je kijkt wat we in Nederland al hebben bereikt en wat de ondernemers hebben neergezet op het gebied van elektrisch rijden, dat is echt indrukwekkend.”
Sneller en simpeler
Optimistisch, dat is ze wel. Die doelen over 8 jaar voor het elektrische vervoer? Die gaan we halen volgens Nancy, al is het nog geen gelopen race. “Er is meer moed voor nodig. Er is altijd reden om te twijfelen en dingen uit te stellen. De visie is er, de ondernemers zijn klaar, de politiek moet ook mee. Wist je dat er voor elk parkeervak dat in een gemeente wordt voorzien van een laadpaal nog een apart verkeersbesluit moeten worden genomen? Bizar ouderwets. Het kan – en moet – sneller en simpeler.”
Waar is Nancy trots op? “De discussie aanzwengelen met visie , zoals we dat deden met de
whitepapers. Nadenken hoe je het verschil kunt maken. En dan gewoon doen. Bij Alliander startten we in 2009 met Elaad, met als doel 10,000 laadpalen. De weerstand was enorm, maar we hebben doorgezet. En in juni van dit jaar opende Koning Willem-Alexander het E-laad testlab. In dit lab kunnen elektrische auto’s – ook bestelauto’s en trucks – getest worden. Uniek in de wereld. Dan sta je daar en denk je, wat goed dat we de moed hebben gehad om gewoon door te zetten. Ik stond mede aan de wieg van dit initiatief.”
Vrouwen cruciale rol
Nancy is visionair en actiegericht. “Ik geloof in ‘learning by doing’. Vallen en opstaan, kroontje
rechtzetten en dan wel doorgaan. En vrouwen spelen daar een cruciale rol in. Zonder hen gaat de energietransitie niet werken. Vrouwen begrijpen dat je meerdere perspectieven nodig hebt, in plaats van het managen van weerstand of het debat voeren wie er gelijk heeft. Vrouwen willen verbinden en dat is belangrijk, want de energietransitie gaat gepaard met andere stakeholders en een andere dynamiek.”
Haar tip voor vrouwen: “Blijf vrouw en probeer niet je mannetje te staan. Het is onze tijd! Graag haal ik de quote aan van Carla Clarissa: ‘We are not born to play the game, but to change the game’. En zo is het.”