Bekwaam en Bewust
Een energietransitie die werkt voor vrouwen
Anouk Creusen, Dr. Mariëlle Feenstra, Annemieke Povee
April 2023
Citation
Creusen, A., Feenstra, M., Povee, A. (2023) Bekwaam en bewust. Een energietransitie die werkt voor vrouwen. 75inQ
figuren
Samenvatting
In lijn met het leermodel van Maslow en op basis van de analyse in deze position paper worden de volgende aanbevelingen gedaan om bewust en bekwaam in te zetten op
1) het vervullen van de arbeidstekorten
2) het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van vrouwen op de arbeidsmarkt
3) het voorkomen van (energie)armoede.
Stap 1: Bewustwording (van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam)
- Erkenning en aanspreken nieuwe groepen
De urgentie van het aanspreken van nieuwe doelgroepen door de sectoren betrokken bij de uitvoering van het klimaatakkoord om genoeg mensen te kunnen werven voor het uitvoeren van werk, moet erkend worden door alle belanghebbenden; overheid, onderwijs en bedrijfsleven.
Het benaderen van het huidige onbenut arbeidspotentieel van vrouwen in de leeftijd 18-65 is een nieuwe doelgroep voor de klimaatsectoren, die hier in de lijn van het Actieplan Groene en Digitale banen ook helder in zicht komt.
- Transformatie naar inclusieve sectoren
De transformatie binnen de technische sectoren naar een meer inclusieve en diverse werkomgeving moet in gang gezet worden om nieuwe doelgroepen blijvend aan te spreken en te binden. Bewustwording van het belang van deze transformatie is urgent om gerichte aanpakken te kunnen ontwikkelen.
Stap 2: Training (van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam)
- Gerichte aanpakken naar werk
Gerichte aanpakken voor verschillende doelgroepen en verschillende functiegroepen moeten worden ontwikkeld om op korte termijn zij-instromers aan te trekken en vast te houden.
- Bestaanszekerheid voorop bij aanpak energiearmoede
De aanpak van energiearmoede vereist structurele aandacht en vrouwelijke kandidaten voor klimaatberoepen die uit een armoedesituatie komen, hebben betrouwbare begeleiding naar bestaanszekerheid nodig.
- Investeren in begeleiding bij lokale, kleinschalige aanpakken
Gerichte, kleinschalige, lokale aanpakken zijn het meest effectief om zij-instromers te begeleiden naar duurzaam werk en bestaanszekerheid. Opschalen kan wanneer daar voldoende middelen voor zijn en de sociale kant van de aanpak voorop staat.
Stap 3: Automatisering (van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam)
- Integratie sociale en technische visie op de energietransitie
Bestaande aanpakken en gelden worden ofwel vanuit de technische opgave ingezet, ofwel vanuit de sociale kant. Integratie van beide perspectieven in aanpak en in de financiering is urgent, zowel vanwege de remmende effecten van de arbeidsmarkt en de groei van het aantal huishoudens in armoede, als wel de intrinsieke verbondenheid van de verschillende vraagstukken, gendergelijkheid, energiearmoede en de arbeidstekorten.